Boli și dăunători la arbori și plante
Arborii și plantele pot fi atacate de dăunători și boli la fel de mult ca și oamenii. Dacă grădinăritul se numără printre pasiunile tale, cu siguranță ai observat uneori că frunzele plantelor se îngălbenesc sau sunt găurite. De cele mai multe ori, acești dăunători nu pot fi văzuți cu ochiul liber – spre exemplu, acariernii sau păianjenii roșii pot fi observați pe suprafața unei frunze doar cu o lupă, însă daunele pe care le produc sunt semnificative. În continuare vom discuta despre principalele tipuri de dăunători la arbori și plante și bolile pe care le pot produce.
1. Acarienii
Acarienii sunt dăunători cu dimensiuni microscopice care fac ravagii în grădină. Le regăsim în aproape orice habitat, de la deșert și tundră până pe vârf de munte. Atacă plantele în special în sezonul cald, se cuibăresc în partea inferioară a frunzelor, acolo unde își și depun ouăle. Acești dăunători extrag seva din fiecare celulă care compune epiderma frunzei, iar rezultatele sunt vizibile: frunzele se îngălbenesc și cad în cele din urmă. Acarienii atacă în mod special plantele ornamentale, cum ar fi ficusul, orhideea sau cactusul.
2. Afidele sau păduchii
Afidele sunt dăunători care atacă frunzele și lăstarii unul număr mare de plante, dar și culturile de legume. Acești păduchi de plante nu apar peste noapte – de obicei, ouăle sunt depuse toamna pe planta gazdă, iar primăvară eclozează, stabilind astfel viitoare colonii pe plante. Afidele înțeapă frunzele și sug seva, frunzele atacate uscându-se imediat. Acești dăunători sunt periculoși pentru că transmit boli virotice – viruși, bacterii sau ciuperci parazitare.
Un tip deosebit de păduchi este Aphis rosae, o specie migratoare care atacă în special trandafirii. De multe ori, aceste insecte mici, de culoare verde, formează colonii în zona bobocilor și a lăstarilor tineri, iar apoi se extind pe toată suprafața plantei.
3. Viermi și omizi
Viermii și omizile sunt inamicii principali ai arborilor. Cărăbușul de mai sau viermele alb este o insectă periculoasă pentru că atacă atât culturile de legume, cât și plantele lemnoase, arborii ornamentali și forestieri. Larvele atacă partea subterană a plantelor – semințe, rădăcini, bulbi, etc, în timp ce adulții atacă frunzele plantelor lemnoase. Există mai multe tipuri de viermi și omizi care atacă frunzele arborilor, dar și fructele.
4. Boli și dăunători la arbori și plante – Musculița albă
Musculița albă atacă în mod special plantele precum azalea, begonia sau primula. Sunt ușor de identificat pe suprafața frunzelor, datorită culorii. În urma extragerii sevei, frunzele se pătează, se îngălbenesc și cad.
Există o varietate mare de astfel de dăunători de plante și arbori, iar de cele mai multe ori trebuie să iei măsuri pentru a te asigura că vei avea o recoltă bogată sau o grădină frumoasă. Natura își urmează și ea ciclul și îți dă o mână de ajutor – spre exemplu, gărgărițele sunt prădători naturali ai afidelor, iar datorită lor, înmulțirea acestor dăunători este controlată.
Dacă ai nevoie de ajutor pentru a scăpa de dăunători sau pentru a preveni apariția lor, nu ezita să ne contactezi și noi îți vom oferi soluții eficiente.
Coral Impex intervene rapid și eficient, înainte ca dăunătorii să provoace pagube însemnate.