Ploșnița marmorată

Ploșnița marmorată sau gândacul puturos face parte din categoria dăunătorilor care provoacă ravagii mai ales în rândul pomilor / arborilor fructiferi.

Cum identifici ploșnița marmorată sau gândacul puturos?

Ploșnița marmorată trece printr-un proces de dezvoltare ce poate fi observat pe suprafața frunzelor. Dezvoltarea de la ou la adult durează, în medie, aproximativ 40-60 de zile, și decurge în felul următor:

  • Ouă: Ouăle gândacilor puturoși sunt de culoare verde deschis sau albastru deschis, au un diametru de 1 mm și sunt depuse în loturi de aproximativ 28 de ouă . Ouăle se găsesc, de obicei, pe partea inferioară a frunzelor plantelor gazdă. Pe măsură ce embrionul se dezvoltă, acesta poate deveni vizibil prin ou, ochii apărând ca două pete roșii.
  • Nimfe: nimfele de prim stadiu au o lungime de aproximativ 2,4 mm, capul și toracele negre și abdomenul roșu-portocaliu.
  • Adulți: Adulții gândacilor puturoși sunt mai mari decât cei ai majorității speciilor de gândaci nativi, având o lungime cuprinsă între 12 și 17 mm. Caracteristicile cheie pentru identificarea adultului includ benzi albe pe antene și picioare și benzi alternante întunecate și deschise pe marginea abdomenului.

Ce daune produce ploșnița marmorată?

Gândacul marmorat se numără printre cei mai mari dăunători – are potențialul de a provoca pagube la mai multe culturi, inclusiv la pomi fructiferi, nuci, legume și culturi în rânduri (cum ar fi porumbul). Au existat cazuri de infestare masivă în care aceste ploșnițe marmorate au provocat pierderi semnificative producătorilor de fructe, deteriorând recoltele de mere, piersici și pere. Deși se observă o preferință a gândacilor puturoși pentru pomii fructiferi, aceștia pot fi întâlniți și în cazul altor arbori – pot chiar străpunge scoarța de copaci pentru a se hrăni.

Cum poate fi prevenită infestarea cu gândaci puturoși?

Gândacul marmorat maro nu provoacă daune în interiorul locuinței, însă ar fi bine să îi ții la distanță nu doar de grădină, ci și de casă. Deși nu sunt vectori pentru boli și nici nu mușcă sau înțeapă, aceste insecte sunt recunoscute pentru mirosul neplăcut pe care îl emană în momentul în care pui mâna pe ei sau îi atingi în vreun fel.

În cazul gândacilor puturoși nu prea putem vorbi de control biologic – nu există o specie de insecte suficient de eficientă în eliminarea acestor dăunători. Una dintre modalitățile de prevenire și de combatere a infestării cu ploșnița marmorată sau gândacul puturos este instalarea plaselor la uși și ferestre pentru a împiedica pătrunderea lor în casă. În momentul în care vrei să aduci o plantă de afară în casă, controlează frunzele pe partea inferioară pentru a vedea dacă nu cumva există ouă sau nimfe.

Pentru grădină se recomandă dezinsecția în momentul în care se observă primele semne ale infestării. Petele sau punctele pe suprafața fructelor reprezintă semne clare ale acțiunii gândacului puturos. Din păcate, la scurt timp fructele se vor strica, iar tu trebuie să intervii cât mai rapid pentru a salva restul recoltei. Este important de precizat faptul că fructele care prezintă astfel de pete nu trebuie consumate sub nicio formă.

Dacă nu poți scăpa sub nicio formă de gândacul puturos, nu ezita să apelezi la serviciile Coral Impex! Vom interveni în cel mai scurt timp cu soluții eficiente care elimină gândacii puturoși și previn reapariția lor.

Call Now Button