Țânțarul tigru

Țânțarul tigru este original din zona Asiei, însă în ultimul timp a ajuns și în regiunea Europei. Este recunoscut a fi purtător de viruși care pot transmite peste 20 de afecțiuni grave – în România, s-a vorbit prima dată despre țânțarul tigru în vara anului 2017, atunci când a fost semnalizat primul caz de infectare cu virusul Zika, transmis de această specie de țânțari.

Cum deosebești țânțarul tigru de alte specii?

Este destul de ușor de identificat țânțarul tigru prin aspectul său deosebit. Acesta se remacă printr-o dungă albă mediană ce pornește de la cap, până în centrul spatelui, dar și prin picioarele sale cu dungi albe și negre. Ca la toate speciile de țânțari, masculii au antene mai vizibile și stufoase pentru a detecta mai bine bâzâitul femelelor. Este destul de important să poți diferenția masculii de femele pentru că acestea din urmă înțeapă de cele mai multe ori – femeile au nevoie de sânge pentru a depune ouă, tocmai din acest motiv sunt singurele care înțeapă. Masculii din această specie nu înțeapă, ci se hrănesc în principiu cu seva plantelor. De multe ori, înțepăturile de țânțar tigru nu sunt dureroase, însă pot produce o umflătură roșie și mâncărime. În unele cazuri, țânțarul poate fi purtător al unei boli și atunci lucrurile se complică.

Țânțarii tigru asiatici sunt unici prin faptul că se hrănesc de obicei în timpul zilei, spre deosebire de multe alte specii de țânțari care se hrănesc doar la amurg și în zori. În regiunile calde, țânțarii tigru asiatici sunt activi pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, se știe că aceștia iernează în climatele temperate.

Ce boli poate transmite țânțarul tigru?

Țânțarii tigru pot transmite numeroase boli, inclusiv encefalita ecvină estică (EEE), virusul West Nile, Virusul Zika și febra dengue. Această insectă înțepătoare este, de asemenea, principalul vector pentru Chikungunya, un virus similar cu cel al febrei denga. Boala este originară din sud-estul Africii și a fost descrisă pentru prima dată în Tanzania în 1952. De atunci, s-a răspândit în America, în insulele Caraibe și, cel mai recent, în Statele Unite. Nu a fost semnalizat încă vreun caz în Europa. Această specie de țânțari poate transmite și virusul Zika, o boală rară transmisă de țânțari care a ajuns recent și în Statele Unite. Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată în 1947 în Africa, ca urmare a unei infecții a maimuțelor rhesus în pădurea Zika din Uganda. A fost semnalizat un caz de infectare cu virusul Zika și în România, în anul 2016, însă infectarea nu s-a produs pe teritoriul României.

Conform ultimelor raportări publicate în 2018 – în anul 2018 au fost raportate 277 infectări cu virusul West Nile, 4 cazuri de febră Denga și 0 infectări cu virusul Zika.

Infestările cu țânțarii din speciile populare pot fi combătute prin acțiuni de dezinsecție cu substanțe specifice, aprobate de Ministerul Sănătății. Compania Coral Impex desfășoară în fiecare an astfel de dezinsecții pentru combaterea țânțarilor în diverse localități din țară.

Call Now Button