Tigrul platanului

Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este o insectă indigenă din America de Nord care se hrănește cu platanii. Gândacul se atașează de partea inferioară a frunzelor și extrage seva, provocând inițial pete albe care pot evolua în cele din urmă spre căderea frunzelor. În cazul unor infestări severe, arborii pot rămâne fără frunze până la sfârșitul verii. Infestările puternice sunt mai frecvente în zonele urbane, iar pagubele sunt mai grave în perioadele cu secetă.

Cum a ajuns tigrul platanului la noi în țară?

Prezența acestei insecte în Europa a fost semnalată pentru prima dată în anul 1956, în Italia, iar din Italia s-a răspândit destul de ușor în restul țărilor. S-a răspândit din ce în ce mai mult la noi în țară odată cu plantarea de platani. În mod normal, tigrul platanului atacă doar arborii, însă în ultimul timp entomologii au observat un fenomen ciudat – insectele au început să confunde arborele cu pielea și să înțepe oamenii. Deși nu există studii care să ateste că tigrul plantanului ar fi vector pentru vreo boală, înțepătura este supărătoare și poate produce iritații în anumite cazuri.

Cum previi apariția tigrului plantanului în grădina ta?

Înainte de a vedea cum scapi de acest dăunător, ar fi bine să aducem în discuție modalitățile de prevenție. Dacă ai grijă de plantele și de arborii tăi, există șanse mai mici ca aceste insecte să atace. Iată câteva sfaturi în acest sens:

  • Dacă ai posibilitatea de a planta arbuștii într-un loc cu umbră parțială, nu ezita să o faci – aceste insecte sunt atrase mai mult de soare și căldură,
  • Udă arbuștii și plantele periodic și folosește jetul puternic de apă pe partea inferioară a frunzelor pentru a desprinde larvele – aceste nimfe nu au aripi, deci în momentul în care acționezi asupra lor cu un jet puternic de apă, ele vor fi eliminate,
  • Curăță periodic frunzele de pe sol pentru a îndepărta posibilele ouă sau insecte adulte care se ascund,
  • Îndepărtează orice buruiană care ar putea servi drept gazdă alternativă pentru dăunători,
  • Plantează mai multe tipuri de arbuști ornamentali într-un loc – acest lucru ajută la reducerea răspândirii infestării,

O modalitate bună de prevenire a dăunătorilor este controlul biologic. Atrage insectele benefice în grădina ta pentru a ține tigrul plantanului departe de frunzele arborilor. Spre exemplu, gărgărițele reprezintă un prădător natural al acestei insecte dăunătoare – mai multe gărgărițe în grădina ta, mai puține insecte dăunătoare.

Cum combați infestarea cu tigrul plantanului?

În cazul în care te confrunți cu o infestare masivă, nu îți rămâne altceva de făcut decât să folosești substanțe chimice pentru a îndepărta dăunătorii. Ca să nu riști să folosești produse care pot afecta și plantele sau arbuștii, cel mai bine ar fi să apelezi la ajutorul specialiștilor. Echipa Coral Impex îți stă mereu la dispoziție cu servicii de dezinsecție de cea mai bună calitate, realizate cu echipamente moderne și substanțe avizate de Ministerul Sănătății, astfel te putem ajuta să scapi de această insectă supărătoare care te poate ataca și pe tine, nu doar plantele.

Call Now Button