Căpușe

Odată cu venirea primăverii și până toamna târziu, ne confruntăm și cu apariția căpușelor. Acestea se ascund de obicei în iarbă, tufișuri sau zonele împădurite și așteaptă să treci pe lângă ele pentru a se prinde. Vestea bună este că nu pot zbura și nici nu pot sări pentru a ajunge pe suprafața pielii. Vestea rea este că sunt suficient de agile pentru a se prinde rapid în momentul în care te simt – perechea de picioare din față este mereu în poziție de prindere. Practic, este nevoie de o fracțiune de secundă pentru a se prinde de tine sau de animalul tău de companie. Saliva căpușelor conține un fel de anestezic, iar asta înseamnă că există șanse mari ca nici măcar să nu observi că ai fost mușcat.

Cum previi mușcăturile de căpușe?

Dacă știi că urmează să mergi în mijlocul pădurii sau într-o zonă în care există multă vegetație, ar fi bine să iei în seamă sfaturile următoare pentru a evita căpușele:

  • Poartă haine de culoare deschisă pentru a le depista mai repede dacă se agață de tine,
  • Poartă șosete și bagă pantalonii în șosete sau tricoul în pantaloni – ai grijă ca niciun centimetru de piele să nu fie descoperit, mai ales în partea de jos a corpului,
  • Nu te aventura în zonele cu iarbă înaltă, alege potecile mai degrabă,
  • Folosește un produs ce are la bază un repelent de insecte.

Cum înlături o căpușă?

Dacă observi o căpușă, nu intra în panică, și mergi la o unitate sanitară apropiată, iar în cazul în care nu ești în apropierea unei unități sanitare poți să încerci următoarele: caută o pensetă cu vârf fin sau un instrument de extragere a căpușei. Prinde capul căpușei cât mai aproape de piele și trage-o ușor în sus. Ai grijă să nu o răsucești sau să o strângi prea tare. Înlăturarea unei căpușe prinse în piele necesită răbdare și siguranță în mânuirea pensetei. Dacă crezi că nu poți reuși singur, nu ezita să ceri ajutor. După scoaterea căpușei, curăță bine zona cu alcool și apă cu săpun și urmărește evoluția acestei zone. După cum bine știi, căpușele sunt vectori pentru multe boli grave.

Ce boli pot provoca mușcăturile de căpușă?

O concluzie alarmantă a studiilor arată că bolile transmise de căpușe s-au dublat în ultimii 13 ani. Una dintre cele mai frecvente este boala Lyme, care poate afecta grav articulațiile, inima și sistemul nervos. Simptomele includ palpitații cardiace, paralizie facială și artrită. Alte boli produse de mușcătura de căpușă sunt: encefalită, febra recidivantă, febra butunoasă sau anasplasmoza. Cele mai multe dintre aceste boli pot declanșa febră, dureri de cap, oboseală și dureri musculare; unele declanșează, de asemenea, o erupție cutanată. În cazul bolii Lyme, erupția cutanată poate să apară între trei zile și o lună de la mușcătură și, de obicei, apare înainte de febră.

Un lucru pe care trebuie să-l menționăm: dacă apare un inel roșu în jurul mușcăturii de căpușă (și acesta are sub cinci centimetri, nu se mărește și dispare în câteva zile), probabil că este doar o reacție alergică normală, nu un semn al bolii Lyme.

Dacă observi din ce în ce mai multe căpușe în iarbă, în grădina casei tale, nu ezita să ne contactezi pentru a te asigura că acestea nu vor atenta la sănătatea ta sau a animalelor de companie. Coral Impex oferă servicii de dezinsecție de calitate și intervenim în cel mai scurt timp.

Call Now Button