Principalii dăunători

Dăunătorii sunt insectele sau animalele care pot provoca distrugeri pe proprietatea ta. Dar asta nu e tot, pentru că există o posibilitate mare ca aceștia să îți afecteze și sănătatea, mulți dintre ei fiind vectori pentru tot felul de boli. Astăzi vom aduce în discuție cei mai importanți dăunători care pot să îți creeze mari probleme.

1. Țânțarii

Țânțarii provoacă disconfort mai ales în zilele de vară, începând să se înmulțească în perioada aprilie-mai. În România, există pste 50 specii de țânțari, unele inofensive, altele care pot transmite boli mai mult sau mai puțin grave. Țânțarii sunt vectori pentru malarie, febra galbenă, encefalită, febra West Nile sau infecția cu virusul Zika. Din fericire, la noi în țară nu sunt atât de răspândite speciile care transmit boli grave. Asta nu înseamnă că mușcăturile de țânțar nu sunt periculoase – există situații în care înțepătura se poate infecta sau poate provoca chiar și reacții alergice.

2. Gândacii

Gândacii există de milioane de ani și te poți confrunta cu ei în cele mai nepotrivite momente. Sunt creaturi rezistente ce preferă locurile întunecate și umede – locurile lor preferate în care se ascund sunt în spatele chiuvetei, aragazului sau a frigiderului. Dacă ai văzut un gândac mișunând prin casă, există șanse mari ca mai mulți să se ascundă prin apropiere. Gândacii de bucătărie atacă în mod regulat produsele alimentare – dacă ai observat gândaci într-o anumită zonă în care au fost depozitate produse alimentare, ar fi bine să le arunci pentru că cel mai probabil sunt purtătoare ale unor organisme patogene. Gândacii pot determina apariția unor afecțiuni intestinale cum ar fi gastroenterită sau diaree.

3. Căpușele

Căpușele sunt insecte extrem de periculoase. Ele își găsesc gazdele prin detectarea respirației și a mirosurilor corporale, a căldurii corporale, a umidității, chiar și a vibrațiilor. Majoritatea căpușelor așteaptă în iarbă, cu prima pereche de picioare întinsă, așteptând momentul potrivit pentru a se urca pe gazdă. Unele căpușe se atașează rapid, altele se plimbă în căutarea unor zone în care pielea este mai subține (la animale, căpușele se prind cel mai des în zona urechii). Căpușele pot transmite boli extrem de grave, cum ar fi boala Lyme, febra recurentă sau encefalita de căpușe.

4. Ploșnițele

Ploșnițele se ascund de obicei în crăpături sau fisuri, așternuturi sau saltele. Dacă te trezești dimineața cu mâncărimi în anumite zone ale corpului și urme de mușcături, toate șansele sunt ca în așternuturile tale să existe ploșnițe. Din fericire, ploșnița de pat nu este recunoscută ca fiind vectorul vreunei boli, însă în anumite cazuri, înțepătura se poate infecta. Aceasta este de fapt singura complicație pe care o poți face de la mușcătura de ploșniță.

Principalii dăunători

5. Moliile

Moliile iubesc țesăturile naturale, cum ar fi lâna sau bumbacul, deci dacă ai multe articole vestimentare din aceste materiale în garderobă și nu folosești nimic să previi apariția moliilor, nu ar trebui să te mire micile găuri care vor apărea după ceva timp în bluzele tale. Moliile se mai cuibăresc și prin alimente, cum ar fi orezul sau cerealele. Aceste alimente trebuie aruncate înainte de a-ți cauza probleme gastro-intestinale.

Call Now Button